niedziela, 24 czerwca 2012

Naleśniki z pieczarkami i serkiem topionym: (przepis na około 10 naleśników)

Naleśniki to dla mnie najwspanialsza potrawa. Same bez niczego, na słodko, na słono, wszystkie są najlepsze. Dzisiaj postanowiłam pokazać Wam przepis na naleśniki "na słono", którego nauczyła mnie dobra znajoma :)


CIASTO NALEŚNIKOWE:
Jajko - 1szt
Mleko
Mąka - ok. 20 łyżek (takich do zupy)
Trochę oleju


FARSZ:



Pieczarki - 500gr
Serek topiony -   (w zależności jaki się kupi,  trochę więcej niż połowę „w bloczku” lub ok.3- 4 trójkącików (takie okrągłe opakowania). Ja kupuję jaki mi wpadnie w ręce albo mieszane smaki, albo pojedynczy np. z szynką)
Mała cebula
Sól, pieprz

 CIASTO:
Wszystkie składniki należy tak wymieszać aby ciasto było płynne. W zależności jaka konsystencja wychodzi, dolewać po trochu mleka.



Jeżeli jesteście pewni, że będziecie naleśniki jeść tylko  z tym farszem, a nie dodatkowo na słodko to proponuje odrobinę soli dodać również do ciasta, bardzo dobry smak naleśników wychodzi. 

FARSZ:
Pieczarki i cebulę bardzo drobno posiekać lub wrzucić do „blendera” . 
Następnie podsmażyć  na odrobinie masła z olejem.  Dodać przyprawy.
Do pieczarek dorzucić serki, mieszając rozpuścić je całkowicie. 
Farsz po zrobieniu nie wygląda zachęcająco ale za to jak smakuje ;)
Na koniec smażymy naleśniki. Nakładać po trochu do naleśnika i zawinąć (ja składam naleśniki w trójkąty, więc  farsz nakładam na ¼ naleśnika)
SMACZNEGO! 

PS. Bardzo przepraszam za jakość zdjęć...nie zauważyłam robiąc, że wyszły poruszone :(

3 komentarze:

  1. uwieeelbiam naleśniki :D według tego przepisu robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni... są poprostu przepyszne :D
    gorąco polecam!!!!! :)czekam na kolejne pyszności
    RITA

    OdpowiedzUsuń
  2. ja je robie na przyjecia zawijam w rurke dwoch miejscach zawiazuje szczypiorkiem i na pol supeeeeeeeeeeeeeeeer

    OdpowiedzUsuń