piątek, 18 maja 2012

Makaron z sosem szpinakowym: na ok. 2-3 osoby



Na pewno dużo ludzi pamięta z „dzieciństwa” okropny smak szpinaku. Tak ja również go pamiętałam do momentu aż nie dostałam w swoje łapki tego przepisu i nie postanowiłam go wypróbować. Tak nie wiele trzeba do uzyskania pysznego dania J a szpinak?! To teraz chyba moja najulubieńsza „zielenina” do jedzenia, a wystarczy tylko…doprawić odpowiednio żeby zmienił się jego smak nie do poznania.

SKŁADNIKI:
Pół paczki makaronu
Szpinak drobny (ja kupuje mrożone paczki) – 450g
Kostka rosołowa warzywna – 1 szt.
Pieprz mielony, papryka mielona
Ser pleśniowy (najzwyklejszy śmietankowy)
Mała śmietana (ja używam 30% gęstej)


PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Szpinak wkładamy do garnka lub na patelnie (głęboką) z dużą łyżką masła. Powoli będzie się rozmrażał. Dodajemy pieprz i paprykę. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy kostkę rosołową. Mieszamy, czekamy aż kostka się rozpuści.


Następnie dodajemy pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Od czasu do czasu mieszając czekamy aż się rozpuści.



Następnie do tego dodajemy śmietanę, mieszamy. Zagotowujemy, 2 minutki trzymamy jeszcze na gazie. Do całego szpinaku dodajemy  ugotowany makaron. Mieszamy żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły i mamy gotowe przepyszne jedzonko.




Danie można spokojnie odgrzewać  w kuchence lub w garnku na wypadek gdyby zostało.  Równie dobrze smakuje w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz