Na pewno dużo ludzi pamięta z „dzieciństwa” okropny smak
szpinaku. Tak ja również go pamiętałam do momentu aż nie dostałam w swoje łapki
tego przepisu i nie postanowiłam go wypróbować. Tak nie wiele trzeba do uzyskania
pysznego dania J a
szpinak?! To teraz chyba moja najulubieńsza „zielenina” do jedzenia, a
wystarczy tylko…doprawić odpowiednio żeby zmienił się jego smak nie do poznania.
SKŁADNIKI:
Pół paczki makaronu
Szpinak drobny (ja kupuje mrożone paczki) – 450g
Kostka rosołowa warzywna – 1 szt.
Pieprz mielony, papryka mielona
Ser pleśniowy (najzwyklejszy śmietankowy)
Mała śmietana (ja używam 30% gęstej)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Szpinak wkładamy do garnka lub na patelnie (głęboką) z dużą
łyżką masła. Powoli będzie się rozmrażał. Dodajemy pieprz i paprykę. Do
rozmrożonego szpinaku dodajemy kostkę rosołową. Mieszamy, czekamy aż kostka się
rozpuści.
Następnie dodajemy pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Od
czasu do czasu mieszając czekamy aż się rozpuści.
Następnie do tego dodajemy śmietanę, mieszamy. Zagotowujemy,
2 minutki trzymamy jeszcze na gazie. Do całego szpinaku dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy żeby wszystkie
składniki dobrze się połączyły i mamy gotowe przepyszne jedzonko.
Danie można spokojnie odgrzewać w kuchence lub w garnku na wypadek gdyby
zostało. Równie dobrze smakuje w
temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz